Dubbelprogramma Open Joodse Huizen – Huizen van de Razzia

Sprekende herdenkingen in Rotterdamse huizen

Datum

4 en 5 mei 2016

Programma

Op 4 en 5 mei 2016 vindt Open Joodse Huizen – Huizen van de Razzia plaats. Het is een programma van kleinschalige bijeenkomsten om te herinneren en te herdenken. Rotterdammers vertellen in dit dubbelprogramma op meer dan 25 locaties hun persoonlijke verhaal over vervolging, onderduik, tewerkstelling, verzet en bevrijding. Het programma is voor iedereen gratis toegankelijk.

In Open Joodse Huizen staan we stil bij de levens van Joodse Rotterdammers voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Overlevenden, getuigen en familieleden vertellen over hen in de huizen waar deze mannen, vrouwen en kinderen toen woonden.

In Huizen van de Razzia vertellen slachtoffers en hun kinderen over de grote razzia van 10 en 11 november 1944, waarbij meer dan 50.000 Rotterdamse mannen tussen de 17 en 40 jaar oud werden weggevoerd.

De bijzondere locaties, van woonkamer tot school, geven bezoekers een nieuwe kijk op hun straat, buurt en stad en maken het verleden tastbaar.

Het dubbelprogramma is de eerste maal dat deze twee Rotterdamse geschiedenissen samen worden gebracht in één programma. Kom langs, luister, praat mee en geef de geschiedenis door.

Voor het programma en locaties zie www.openjoodsehuizen.nl/rotterdam.

Open Joodse Huizen – Huizen van de Razzia is een programma van Stichting Loods 24 en Joods Kindermonument in samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier en Verhalenhuis Belvédère.

Praktische informatie

Iedereen is welkom om te luisteren, mee te praten en te herdenken. Het programma is gratis toegankelijk. Iedere bijeenkomst duurt 45 minuten. Bezoekers bepalen zelf hun eigen route door de stad.

Informatie sprekers

De mooie wijk Blijdorp met haar ruime en lichte woningen en lommerrijke singels, werd kort voor de

Tweede Wereldoorlog gebouwd. Jonge gezinnen, waaronder ook Joodse, verhuisden hier graag

naartoe. Aan het begin van de oorlog zaten dertig Joodse kinderen op de School voor GLO nr.A169,

die nu De Margriet heet. Kinderen zoals Sophia Aandagt, die Fietje werd genoemd, en in de Van

Houtenstraat op nummer 20C woonde. In de herfst van 1942 waren alle Joodse kinderen van de

school verdwenen.

Andries van der Wal en Ben Herbergs vertellen over de Joodse kinderen die van deze school

verdwenen, en het Sinterklaasboek waar hun namen in terug werden gevonden.