Iedere week is het  weer de vraag: Wie zitten er vandaag in ‘De Buitendienst’?
Wie gaan op stap met de bus? Wie gaan op onderzoek uit? Kortom wie gaan er op avontuur in de natuur?

Vragen als ‘Waarom roeien we muggen niet uit?’ ‘Waarom is rommel opruimen echt niet altijd goed?’ en ‘Wie of wat zit er in mijn broodje hamburger?’ komen voorbij. Spinnen en proefdieren spelen een keer de hoofdrol, evenals de windjes die we laten en het snot dat we uit onze neuzen kunnen peuteren…
Sommige onderwerpen lenen zich goed om een flink lolletje over te maken. Andere onderwerpen zijn best moeilijk. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de dieren, voordat we ze opeten of waar we bijvoorbeeld medicijnen op testen. Allemaal zaken om eens goed bij stil te staan en over na te denken.

Diverse Nederlandse natuurorganisaties werken aan het programma mee. De drukte van een hele filmploeg kan de natuur en vooral natuurlijk de dieren stress bezorgen. Medewerkers van de natuurorganisaties helpen ons mens, dier en natuur op de juiste manier te benaderen en behandelen, zodat de afleveringen geen overbodige extra druk opleveren.

Presentatoren
Vier presentatoren, Tom, Yannick, Nienke en Matthijs mogen om beurten in ‘de buitendienst’. Twee van hen nemen de Buiten Dienst Bus, trekken eropuit en gaan de meest uiteenlopende dingen in de natuur of uit de techniekwereld onderzoeken. Ze gaan hierin de strijd met elkaar aan, omdat ze soms heel tegenstrijdige ideeën hebben en allebei gelijk willen krijgen. En ze maken er een sport van elkaar flink in de maling te nemen en op het verkeerde been te zetten.

In de klas
Iedere vrijdag wordt De Buitendienst uitgezonden in de middag op Zapp. Het is dus echt een programma om lekker thuis te kijken.
Daarna is de aflevering online te bekijken. Vanaf maandagochtend staat de uitzending dus klaar voor gebruik in de klas, via computer of digibord.

Abonnement
Jaarlijks zijn er 13 afleveringen, waar de opdrachten in de werkboekjes bij aansluiten. Daltonschool de Margriet heeft een abonnement op het lesmateriaal bij De Buitendienst.